Geschiedenis

Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis. De eeuwige strijd tegen het water speelt hier onder andere een belangrijke rol in. Dit heeft voor veel historische gebeurtenissen gezorgd, zoals de watersnoodramp in Waterland in 1916, de drooglegging van het Haarlemmermeer en het aanleggen van de Afsluitdijk.

Ook de Russisch-Engelse invasie en de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen in Noord-Holland achtergelaten. Lees op Oneindig Noord-Holland de verborgen verhalen over de geschiedenis van Noord-Holland.

De havensteden in West-Friesland speelden een grote rol in de geschiedenis van de(inter)nationale handelsvaart van Noord-Holland. In september 2010 werd in het West-Fries Archief het oudste aandeel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gevonden. Het was in 1606 uitgegeven door de VOC-kamer in Enkhuizen.

West-Friesland stak ver uit in de Zuiderzee. Door zijn gunstige ligging kon het zich richten op de overzeese handel. Medemblik, Hoorn en Enkhuizen ontwikkelden zich al snel tot internationale havensteden. Dat gebeurde al ver voor de oprichting van de VOC. Al in 1310 werd een Medemblikker gesignaleerd in Engelse wateren. In 1427 haalden vier Hoornse schepen zout uit de Franse Baai van Bourgneuf.


West-Friesland

West-Friesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de West-Friese Omringdijk. De Omringdijk is ooit gebouwd als bescherming tegen het zoute Zuiderzeewater. Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt dit provinciale monument met een totale lengte van 126 kilometer. 

Meer dan 1200 jaar geleden was Westfriesland nog een veenmoeras, dat boven de zeespiegel lag. De eerste pioniers ontwaterden het moeras door sloten te graven. Dat was om het overtollig water af te voeren. Zo legden ze ook dijkjes en kaden aan. Buren moesten daarbij samenwerken. Wie verder van zee zat, moest ook zijn water kwijt. Uiteindelijk moest alle water naar de Zuiderzee.
Als je water uit veengrond laat lopen, zakt die in. De veenplantjes komen ook boven water en verteren door de zuurstof in de lucht. De Westfriese bodem klonk steeds meer in en daalde tot onder zeeniveau. De Zuiderzee vrat aan Westfriesland. Er ontstonden ook grote meren, zoals de Schermeer en de Beemster. Als verdediging daartegen legden de Westfriezen dijken aan. Rond 1200 vormden die samen de eerste Westfriese Omringdijk

Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verassingen: de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.

Onze camping ligt ook aan deze dijk. Om er te komen dien je een stuk omhoog te rijden, de dijk op. Bovenaan de dijk gekomen kun je goed zien dat de camping in een speciaal stuk van Noord-Holland ligt: de Proefpolder.

Deze polder is in de jaren 1926-1927 aangelegd in de (toenmalige) Zuiderzee, als proef voor het inpolderen en cultiveren van de latere IJsselmeerpolders. Onder leiding van de Directie van de Wieringermeer wilden de ingenieurs de ingewikkelde grote inpolderingen eerst ‘oefenen’ met een klein stuk Zuiderzee bij Andijk. Men wilde weten hoe de grond in een drooggemalen polder zich ontwikkelde, en hoe de zoute gronden geschikt gemaakt konden worden voor de landbouw. Het project begon in 1926 en al op 27 augustus 1927 viel de proefpolder van veertig hectare droog. 

Na het droogvallen van de polder werd begonnen met de bouw van een boerderij en laboratoria voor landbouwkundig en bodemkundig onderzoek. Hier bestudeerde men diverse aspecten die voor een optimale gebruik van de grond van belang waren, zoals ontzilting, inklinking en opdroging. Ook werd onderzoek gedaan naar de beste manier van grondbewerking en de keuze van geschikte gewassen. Al in 1929 was de grond zodanig verbeterd dat landbouw mogelijk was. Na deze onderzoeksfase is de proefpolder vele jaren lang het domein geweest van Andijker boeren en tierde de bloemkool er welig.

Totdat een visionair deze polder kocht en een geheel andere bestemming voor ogen zag verschijnen: een polder waar we als mens van de nieuwe omgeving konden genieten, een plek waar gerecreëerd kon worden.

Zo kreeg het gebied uiteindelijk een recreatieve bestemming. Nu ligt hier al jarenlang, veilig omringd door dijken het vakantiepark Het Grootslag, villavakantiepark IJsselhof en onze camping Dijk en Meer.

Fiets en wandel over de dijk en geniet van het fantastisch uitzicht over het IJsselmeer en de landerijen. Ook zijn de VOC-steden Enkhuizen, Medemblik zowel met de auto als met de fiets goed bereikbaar. Amsterdam, Volendam, Marken, Edam en Monickendam bereik je binnen een uur.


Andijk een dorp met een mooie historie

Verscholen achter de Westfriese omringdijk ligt het dorpje Andijk. Een bijzondere plek met een rijke historie.
De gebeurtenis die in het geheugen staat gegrift is De Noordwesterstorm van begin 1916. De storm duurde al veertien dagen. Op 13 januari groeide hij uit tot een superstorm. Het Noordzeewater werd opgestuwd, de Zuiderzee in. Mannen bewaakten de dijken en hielden scheppen, zandzakken en zeilen klaar. De zee stond zo hoog dat de golven gaten in de stenen bekleding sloegen. Het zeewater plensde op bovenkant en de binnenkant van de dijk. Daar zat geen stenen bekleding. Het hoge water drukte tegen de dijk aan. Stukken dijk schoven bij dijkhuizen naar binnen. Bij Andijk konden ze de gaten dichten en de binnenkant met zeilen beschermen. Bij vuurtoren De Ven, op de noordoostpunt van de Omringdijk, spleet de dijk. De binnenste helft zakte weg, de buitenste bleef staan. Daar bleef het gelukkig bij.
De Anna Paulowna Polder, Waterland en Marken liepen wel onder. Dat redde de Westfriese Omringdijk. Door die doorbraken zakte het zeewaterpeil, ook bij Andijk. Bij de reparatie van de dijk verdwenen de dijkhuizen en werd de dijkgracht gedempt. De dijk werd breder en hoger en de weg liep voortaan onderlangs. Bijna tweehonderd huizen en schuren werden verplaatst, met dekschuiten of op houten rollers over de weg. Deze worden nu nog ‘de verrolde huizen’ genoemd.
Na de overstromingen werd de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland aangelegd: het begin van de Zuiderzeewerken. Er kwamen nieuwe polders, allereerst de Wieringermeer. Het afgesloten stuk Zuiderzee heette voortaan IJsselmeer.

Prachtige fiets- en wandelroutes leiden je naar de mooiste plekken rondom Andijk. De grote haven biedt ruimte voor zeilboten en motorbootjes die de wateren gaan verkennen.

Natuurgebied De Vooroever

De Vooroever Koopmanspolder bij Andijk - een Strand op loopafstand

Op het zuidelijkste puntje van de Vooroever, ongeveer 20 minuten lopen vanaf de camping, kan je genieten van unieke natuur, een proeftuin van waterbeheer én alle recreatiemogelijkheden die het terrein te bieden heeft.
Ten zuiden van recreatiegebied Vooroever Koopmanspolder-Andijk heeft de provincie Noord-Holland, in samenwerking met Rijkswaterstaat, de afgelopen jaren 16 hectare heringericht tot een natuurlijk gebied met een bijzondere waterberging in de vorm van een draaikolk. Het unieke is dat hier geëxperimenteerd kan worden met dynamisch peilbeheer.
Behalve uit gras en zandstrand bestaat het ook uit natte en drogere gebieden. Moeras- en watervogels vinden het er heerlijk. Ook groeit hier een andere vegetatie dan op ‘gewone’ grond. Vooroever Koopmanspolder-Andijk bevindt zich langs de Dijkweg in Andijk en is zodoende goed te bereiken met de fiets en de auto, maar natuurlijk ook te voet. Je kan hier heerlijk wandelen, maar ook luieren op het strand en recreëren op het water. Het naastgelegen natuurgebied is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober wordt de kwaliteit van het zwemwater dagelijks gecontroleerd. Er zijn zwemlijnen en aanwijzingsborden bij het zwemwater uitgezet zodat u en uw kinderen veilig kunnen zwemmen.

Bekijk hier de de plattegrond van De Vooroever bij Andijk.

Vooroever Vlietsingel Bij Medemblik - Watersport aan het IJsselmeer.

Vooroever Vlietsingel ligt vlak bij Medemblik. Watersport staat hier centraal met het Regatta Center om de hoek. Ook kun je hier heerlijk wandelen, fietsen of zwemmen.

In 2011 is Vooroever Vlietsingel uitgebreid met ongeveer 50 hectare. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor recreatie aan het water en op het strand vergroot. Het gebied bestaat uit groene weiden, bomen en struiken en een zandstrand. Er is een nat natuurdeel met een riet- en biezengebied en een vogeleiland. Wandelen en fietsen kan over de daarvoor aangelegde paden. Met de boot kun je De Vooroever en het nabij gelegen Nederlands Stoommachinemuseum bereiken via de aanlegsteigers.


Het Streekbosstrand

Het Streekbos op 8 kilometer van ons ligt in een mooie natuurlijke omgeving en heeft een mooi strand om op te relaxen en een zwemplas waarin gezwommen kan worden. Daarnaast heeft het streekbos goede horeca voorzieningen en uitgebreide speelvoorzieningen zoals een het klimpark

Klimpark

Klimpark Streekbos is gelegen in het gelijknamige recreatiegebied Streekbos nabij Enkhuizen. Het ecologisch klimpark bevat meer dan 400 meter aan hindernissen verdeeld over verschillende hoogtes van 4 tot 12 meter hoogte. Voor jong en oud, beginnende en gevorderde klimmers is het een avontuurlijk en spannend dagje uit! Je klimt veilig tussen de bomen en gaat uitdagende hindernissen aan.

Fietsroutes

Je ontdekt op de fiets: de monumentale Omringdijk slingert langs het IJsselmeer - de voormalige Zuiderzee - en voert langs landerijen, de Westfriese Vaart, karakteristieke lintdorpen en oude VOC-steden.

Stippel je tocht uit via de ANWB Knooppuntenroute of fietsrouteplanner van de Fietsersbond of volg een Themaroute. Beleef de geschiedenis in de oude centra van Hoorn, Enkhuizen of Medemblik of kies voor een landelijke tocht door de natuur.


Musea

Westfries Museum in Hoorn

Het Westfries Museum toont de rijkdom van de Gouden Eeuw in meer dan 25 ingerichte stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk. Door de poorten van het 17de-eeuwse monument wandel je zo de Gouden Eeuw binnen. Je kan zelfs een VOC-replica bezoeken: ‘de Halve Maen’. Een bevlogen gids zal je vertellen over het leven aan boord, de avonturen en ontdekkingen. Het Westfries Museum en de Halve Maen zijn apart te bezoeken.

Het Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen brengt dit museum de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal
.

Het Nederlands Stoommachinemuseum

Dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen! Op Stoomdagen is de ketel opgestookt. Je hoort dan de stoommachines puffen, voelt de warmte en ruikt de olie. Op reguliere dagen draaien de machines op perslucht. Het museum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines onder één dak. Maar ook buiten gaat de collectie verder. Hier draaien tijdens Superstoomdagen onder andere de stoomhijskraan en -baggermolen. Dit Medemblikker museum is gevestigd in voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer.

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik

Op historische wijze met avontuur in de Historische Driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. De stoomtrams rijden van dorp naar dorp over het platteland. Overzicht van de openingstijden van diverse musea vindt u hier: www.openingstijden.nl.

Kasteel Radboud

In dit kasteel is ook een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Je kan zien hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.